Daar plukken we de vruchten van!

Geplaatst op 15-03-2018
« Terug naar Nieuws

Daar plukken we de vruchten van!

Ladders, snoeischaren en fruitbomen; onmisbare elementen voor de buitenactiviteit tijdens NL doet, waar JCI Arnhem zich afgelopen weekend voor heeft ingezet. Op het terrein van zorgboerderij De Buitenplaats in de Arnhemse wijk Schuytgraaf staan zo’n 45 fruitbomen die die dag aan de beurt waren voor het jaarlijkse onderhoud. Eind zomer, begin najaar leveren de bomen weer een mooie hoeveelheid appels en peren op!

Een van de pijlers van Junior Chamber International (JCI) gaat over bijdragen aan en impact maken in de lokale community. “NL doet is een mooi en laagdrempelig initiatief om een bijdrage te leveren aan de Arnhemse samenleving”, zegt een van de leden. “Door samen een aantal uren de handen uit de mouwen te steken, helpen we niet alleen de vrijwilligers van de Hoogstambrigade, maar we hebben ook een leuke en sociale activiteit met elkaar. Door aan te haken bij dit soort initiatieven, leren we elkaar weer op een andere manier kennen en ervaren we voldoening om iets gedaan te hebben voor een ander.”

Klusaanbieder

De Hoogstambrigade verzorgt het onderhoud van alle fruitbomen in de wijk, zo’n 375 stuks. Dit is het vierde jaar dat zij deelnemen aan NL doet om zo deelnemers van NL doet kennis te laten maken met deze ‘vruchtbare’ buitenactiviteit. De vrijwilligers die verbonden zijn aan de Hoogstambrigade starten eind november en snoeien de winter rond alle fruitbomen in de wijk. Een van de vaste vrijwilligers zegt: “Het is heerlijk om in de winter buiten bezig te zijn. Meestal zijn we met 6 tot 8 vrijwilligers aan de slag om de bomen voor te bereiden op het nieuwe seizoen. In het voorjaar zien we de eerste resultaten in de vorm van bloesem en in het najaar kunnen daar in letterlijke zin de vruchten van worden geplukt.

Onze activiteiten zorgen ook voor sociale cohesie. Zo bieden we ook snoeicursussen aan, adviseren we bewoners over het onderhoud van hun fruitboom en verzorgen we maatschappelijke stages. Soms komen mensen die in de wijk wonen naar ons toe om een praatje te maken.“

Na een ochtend vol instructies, bomen klimmen en de jonge takken zo’n 20% inkorten, worden de activiteiten na de lunch afgerond. Met de zon op het gezicht wordt voldaan gezegd: “Leuk dat we lekker buiten zijn geweest en op de koop toe ook nog iets geleerd hebben!”.

Wie snoeit zal oogsten….

Kennismaken met JCI Arnhem of de Hoogstambrigade?

Wil je graag kennismaken met JCI Arnhem? Meld je aan en onze ledencommissie neemt contact met je op! Wil je meer te weten komen over De Hoogstambrigade? Bezoek dan hun website.