Historie

Hoe is JCI onstaan?

Hoe JCI International, JCI Nederland en JCI Arnhem zijn onstaan, lees je hier.

JCI International

Het idee om de gebundelde krachten van een groep jongeren voor de gemeenschap aan te wenden kwam van een energieke jongeman, Henry Giessenbier uit St. Louis in de Verenigde Staten. Op 13 oktober 1915, midden in de grote wereldbrand die toen zoveel ellende en leed veroorzaakte, riep hij 32 jonge mensen samen die de organisatie “Young Men’s Progressive Civic Association” vormden. Deze vereniging was gewijd aan het ideaal ter verbetering van de maatschappij. Haar doel was de jongelui van St. Louis een behoorlijke, burgerlijke, commerciële en industriële opleiding en vorming te geven. Binnen een jaar na de oprichting werd de naam veranderd in Junior Citizens, vandaar J.C.’s of “Jaycees”, een naam die sindsdien in vele delen van de wereld het synoniem geworden is van de Junior Kamer beweging.

De kracht en de verbeelding van de jeugdige groep trok de bewondering van de St. Louis Chamber of Commerce, die op 11 april 1918 aan de jongelui voorstelde de naam van “Junior Chamber of Commerce” aan te nemen. Sinds het begrip van de “Junior Kamer beweging” in 1915 voor het eerst wortel schoot, heeft het zich vlug over de hele wereld verspreid. De leiders van de Junior Kamers beseften spoedig dat er een groeiende behoefte bestond aan een vorm van samenwerking en coördinatie binnen de staten en tussen de staten onderling. In 1944 vond het eerste Wereldcongres plaats in Mexico-City, dat werd bijgewoond door afgevaardigden van Junior Kamers uit 9 landen. Hieruit ontstond de wereldorganisatie Junior Chamber International. Sindsdien hebben honderdduizenden jongeren over de hele wereld een grote interesse in JCI.

JCI Nederland

Op 12 maart 1957 werd de eerste Junior Kamer in Nederland officieel geïnstalleerd in het Gemeentehuis te Zaandam. De Federatie van JK's in Nederland werd in 1958 opgericht door de drie toen bestaande Kamers te Zaandam, Amsterdam en Haarlem. Sindsdien is het aantal Kamers uitgegroeid tot bijna 100, met ongeveer 2.500 leden. Een aantal Kamers bevindt zich in de oprichtingsfase. De Federatie is een zelfstandige vereniging met als leden de lokale Kamers in Nederland.

JCI Arnhem

JCI Arnhem werd op 31 maart 1965 als Junior Kamer Arnhem opgericht. In die tijd was het nog niet nodig om verenigingen in de Kamer van Koophandel in te schrijven. Veel later, op 26 november 1970 werd Junior Kamer officieel opgericht en ingeschreven in de Kamer van Koophandel.