World Cleanup Day

Categorie Activiteit

Op 15 september deed JCI Arnhem mee aan World Cleanup Day, een dag waarbij er wereldwijd in bijna 150 landen in tal van plaatsen door miljoenen vrijwilligers overal (zwerf)afval wordt opgeruimd. Van Australiƫ, tot in Canada, van Braziliƫ tot in Japan en natuurlijk ook in Arnhem onder de noemer Rhine Cleanup.

1 ton afval uit de Malburgse Uiterwaarden

Marieke Kool is vanuit JCI (Junior Chamber International) Arnhem de initiatiefnemer van de Rhine cleanup. Locatie van deze cleanup, de Malburgse uiterwaarden en omliggende delen. Dat dit stukje Arnhem was uitgekozen om schoon te maken was bewust gekozen. Door het lage water was het de laatste maanden extra duidelijk dat er wel erg veel afval ligt op en rondom vooral de strandjes.

Dit is geen zwerfval meer

Dat er al regelmatig zwerfafval opruimacties worden gehouden in dit gebied was bij veel deelnemers al duidelijk door de lokale media aandacht hiervoor.  Deze Rhine Cleanup leverde een heel ander resultaat op. Naast zwerfafval werd er ook heel veel afval ingezameld wat niet in een afvalzak past en dus ook niet wordt ingezameld. Van tientallen jaren oude verroeste fietsen tot aan wasmachines, allerlei grote stukken plastic en nog heel veel meer.

Ruim 40 enthousiaste deelnemers

Marieke geeft aan dat toen ze met de actie begon er al snel veel vrijwilligers zich opgaven dankzij de diverse (social)media kanalen. Dat resulteerde uiteindelijk in ruim 40 vrijwilligers, van enkele kinderen tot enkele ouderen. Van geboren Arnhemmers tot statushouders. Merendeel van de gemêleerde groep deelnemers aan deze eerste Rhine Cleanup was tussen 25 en 40 jaar. Wat opviel was dat iedereen enthousiast was dat bijdroeg aan een geweldig resultaat.

1000 kilo afval

In totaal werd er door de deelnemers zo’n 1000 kilo afval ingezameld in slechts 4 uur tijd. Zonder ondersteuning en sponsoring van diverse organisaties was dit nooit gelukt. Zo ondersteunde Mike Hoose vanuit Het Kinder Wijkteam onder andere met afvalknijpers en afvalzakken en regelde het vervoer van het afval naar de centrale verzamelplek onder het viaduct aan de Eldensedijk. Daarnaast leverde de gemeente Arnhem een container om al het afval in te verzamelen.

Geslaagde actie met vervolg

Initiatiefnemer Marieke Kool concludeerde na afloop dat het een zeer geslaagde eerste Rhine Cleanup is dat zeker een vervolg gaat krijgen. Als dank was er afsluitend nog een uitgebreide borrel voor alle deelnemers in het informatie centrum van Meinerswijk.

Met dank aan Michel Lammerse voor de foto's